NUFFNANG

Saturday, September 21, 2013

Iphoneku, Blackberryku

Salam semua :) pagi ahad yang indah ni sangat menarik kan? Hehe ye la hari cuti kan, mesti semua tengah best berguling2 atas katil. Kalau tak pun mesti tgh berjogging pada sape yang rajin je.  Kan best kalau bangun pagi-pagi pastu dapat berita yg best-best. Lagilah berbest2 korg berguling2 atas katil tu. Hahaha..

Ok pagi ni aku nak cite satu berita baik dan best! (Bagi aku la,org lain taktau la) cite die  pasal BBM (Blackberry Messanger) BBM ni yang sebelum ni hanya ade pada phone blackberry je. Tapi blackberry dah buat applikasi BBM untuk OS lain jugak. Dan dah tentu lah Blackberry akan amik OS yang popular je. So die dah kuarkan untuk OS IOS yg dipakai oleh Apple Iphone dan juga OS Android yang dipakai oleh kebanyakan smartphone skrg ni termasuk smartphone dari china. Untuk windows8 tak tau la bila Blackberry nak buat. So kepada pengguna smartphone yang menggunakan OS Windows8, harap bersabar je la ye. Nanti lama-lama die wat gak. So tungguuu.. hehe

Nak di jadikan cerita, aku adalah diantara manusia2 yang tak tido sampai pagi sbb nak tggu blackberry launch aplikasi BBM untuk IOS ni. Nak tau kenape? Sebab sebelum ni aku pengguna BBM yang tegar.. haha. Tapi sejak BB Bold 5 aku buat hal, terus aku jual tanpa sebarang kata terakhir utk kengkawan kat BBM. So bile dengar je aplikasi BBM untuk iphone nak keluar, ape lagi excited la aku nak mendonlot. Nanti leh la contact balik member-member lama kat BBM. Ok kat bawah ni ade paparan untuk aplikasi BBM kat OS IOS. Untuk OS Android, kemungkinan lagi 2-3 hari lagi akan keluar. Ok kat bawah ni ade beberapa cara untuk mendonlot dan menggunakan aplikasi BBM ni. Meh tengok...



Ok first skali yang korang kena buat adalah download dulu application ni kat Apple Store. Buat sementara ni Blackberry bagi percuma je. Tapi kemungkinan die akan charge jugak. Same je macam whatsapp. Sebab whatsapp ada tempoh tamat dia. Tak silap dalam beberapa tahun je. Lepas tu nanti die charge la baru untun..




Okey langkah kedua pula yg korang kene wat adalah create account dulu. Ala kire same je macam korang nak buat fb ke, twitter ke, whatsapp ke. Sebab mende-mende macam ni perlukan ID untuk access ke aplikasi ni nanti. So pada sesapa yang pernah gunakan Blackberry sebelum ni, korang boleh masukkan je ID korang kat sini. Sbb die akan syncronise akaun lame korang utk bawak kat akaun baru ni. Termasuk kawan2 korang yang ade dalam list BBM korang dulu (tu pun kalau korang backup data pakai blackberry recovery) kalau takde, tak dapek den nak nolong jang...






Lepas masukkan ID tadi, die akan auto sync dengan akaun lama anda dulu. Tapi yang mana baru create akaun, anda kena upload balik pic dan boleh mula invite kawan2 baru.. senang kan?? Hehe..








Ok ni kawan2 BBM aku yang lama dulu. Lepas sync kan ID tadi, dia automatik akan keluar dan update. So jgn risau la ye. Tapi kalau takde member lagi, korang dah leh start post kat fb dan instagram. Kalau ade yang follow nanti automatik akan ade notification. Lepas approve member baru tu barulah korang boleh start chatting..




Ok ni pulak barcode untuk BBPin aku.. hehe selamat meng'add' ye.

P/s: bila dah berBBM guna iphone ni, terasa macam pakai blackberry z10 pulak. Hehe..



3 comments:

Ummul Azkee said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Kte pun pakai bb gk...tpi skrg da ngok ngek sikit..

Mohamad Nizam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ye ke ummul?? bb abg dah lame jual.. haha...

Anizz Annisa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kite lagiii la xpkai pun bb..hahahah...

Post a Comment

TABUNG NUFFNANG