NUFFNANG

Sunday, December 6, 2015

Siapa kata orang yang lidah pendek dan nafas pendek tak boleh nyanyi??

Salam semua.. okey aku muncul lagi.. haha.. mcm iklan tora lak kan? hehe.. Sebenarnye minggu lepas aku tersangat lah bz, dengan sibuk kat booth MAA insurans aku, dengan kete akak aku wat hal lagi, sume nak kene settlekan.. mmg takde cuti langsung.. last2 aku amik cuti sempena member nak datang Melaka.. haha cuti tu pun ade kan? ye la member jauh nak datang tgk Melaka siap bawak anak n bini, so aku offer la diri nak jadi tour guide. Member aku lak dari Kuantan, so alang2 die nak datang gi keje kawen, die nak datang melancong la sekali.

Hari yang dijanjikan telah tiba, aku awal-awal dah stanby depan hotel yang member aku check in tu. Tunggu punya tunggu die tak reply telegrem, so aku tunggu la dalam kete. Sambil2 tunggu tu aku godek2 hp aku. Oleh kerana bosan dok lelama dalam kete, aku pun mendownload apps Smule (atas suggetion kat apps store). Al kisahnye member aku ni sebenarnye tak cek hp,setelah berjam2 tunggu  aku pun anggap la die tak jd kuar.Lagi pun die ade anak kecik, maybe letih la kot nak keluar. Aku gi minum dan terus balik. 

Sampai je kat rumah, aku terus mandi dan lepak depan tv sambil godek phone. Terpandang apps yang aku download tadi. Kalau korang nak tau apps tu sebenarnye adalah apps untuk kite karoake gune hp kite sendiri.. haaa dengar macam menarik kan?? mmg best giler.. aku pun excited nak guna.. so oleh kerana tak tahu guna, aku pun menggoogle la kaedah2 untuk gune mende tu. Rupenye tak susah mana pun.. senang jer, cuma kene beli lagu2 dalam tu.. ade gak lagu yang free tapi sume tak best la..

logo apps smule tu..

Ok, nak dijadikan cerita, dalam aku menggoogle tu, aku tengok banyak pulak video2 orang yang post menggunakan apps nie..aku pun tengok satu persatu, fuhh memang terbaek lah, kebanyakan suara power2 macam artis.. tapi dalam banyak-banyak video tu, aku terjumpa video sorang budak nie, Video die memang banyak, pastu banyak viewer.. Mula-mula nampak macam biasa je, tapi aku tengok banyak lak like die. so aku pun try la dengar suara die menyanyi. 

First time dengar, aku dah mula pelik.. suara die ok tapi bunyi macam pelik.. bile aku amati suara die betul2 baru aku perasan, rupanya lidah dia pendek, dan nafas die pendek. Sebab tu suara die bunyi macam lain. So sekarang ni baru aku faham, kenapa dia banyak likers dan viewer. Mungkin sebab kekurangan die tu, orang ramai tengok sebab nak bagi semangat kat dia, Seriusly suara dia tak lah sesedap mana, tapi ape yang aku kagum, die menyanyi bersungguh2, walaupun nafas die pendek dan lidah die pendek. Kadang-kadang kesian lak tgk, tak penat ke die?.. haha ye la kalau nafas pendek, pastu menyanyi mesti tercungap. Tapi budak nie dah buktikan die boleh, dan cuba sehabis baik. Paling tak boleh blah, die nyanyi lagu Ziana Zain tu.. pergh dasyatt... kipidap bro!!


Ni antara video yang die buat, lagu Kak Ziana terus.. haha

Pandangan aku, sebenarnye kekurangan yang ada pada kita tu kadang-kadang ada hikmahnya. Mungkin orang tak perasan, setiap kekurangan ada kebaikannya, jadi kita kena bersyukur dan tunjukkan bahawa kekurangan tu bukanlah penghalang untuk kita buat sesuatu yang kita suka. Yang pasti lepas ni mesti ade soalan2 ustaz dan ustazah facebook, "Eleh kalau mengaji kan bagus, ade faedahnya". Jawapan saya : ye, ini yang kita nampak, die menyanyi dan post kat laman sosial, tapi tak semestinya die tak mengaji, mana tau dia mengaji lebih dari kita, cuma dia tak tunjuk je kat orang. Memang normal lah manusia suka pandang dari sisi negatif, tapi jarang pandang secara positif. Apepun, yang penting kita tak perlu pertikaikan amalan orang lain. Apa yang penting, ambil contoh ni dari sudut positif.. pandang lah kebaikan dari kekurangan yang ada pada budak nie. ok sekian, tlg jangan kecam saya.. haha


Layankan.. lagu dari Siti pun die bawak.. 

5 comments:

Papaglamz - Food Stylo Founder said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Sapa la agaknye member ko tu kan? Sangat kejam.

Mohamad Nizam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hahahhahaa ye memang kejam @papaglamz

Papaglamz dotcom said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Anda ti 'tag' dalam segmen ini. jom join sama-sama.

http://www.papaglamz.com/2016/01/australias-souvenirs-giveaway-by.html

Ummul Azkee said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Wuuu..bila pabila arm berbicara.hikhik

Anizz Annisa said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

oke tau dah sape kawan yang dimaksudkan..hahahha...

Post a Comment

TABUNG NUFFNANG